Yuzu är en citrusfrukt med vacker gult skal och smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin. Detta är en riktigt frisk och härlig rätt, där mandelkakan rundar av och smakmässigt binder ihop desserten.
Du behöver

Mandelkaka
200 g mandelmassa
100 g smör
3 ägg
2 msk vetemjöl

Yuzusorbet
150 g yuzujuice
150 g mjölk
300 g sockerlag (lika delar vatten och socker)

Äppelpuré
3 äpplen
1/2 dl socker
1 citron, saften
en liten bit ingefära, finriven

Äppelskivor i yuzu
1 äpple
2 dl sockerlag (lika delar vatten och socker)
2 dl yuzujuice eller sudachijuice
1 dl citronjuice

Portioner
4-6
Mandelkaka: Blanda mandelmassa och smör till en smidig smet. Tillsätt ägg och sist vetemjöl. Baka kakan i valfri form på 180° i cirka 10 minuter.

Yuzusorbet: Blanda alla ingredienser och kör i glassmaskin.

Äppelpuré: Skär äpplena i tärningar och koka med socker, ingefära och saften från en citron. Spara 1/3 av äppeltärningarna och mixa övriga i matberedare och sila genom en finmaskig sil.

Äppelskivor i yuzu: Skiva äpplet supertunt, gärna på mandolin; annars går det bra med en vass kniv. Blanda en lag av sockerlag, yuzujuice och citronjuice och lägg äppelskivorna i den. Låt äppelskivorna ligga några timmar i lagen för att riktigt suga upp smaken.

Servering: Lägg äppelskivorna i botten på en tallrik. Bryt mandelkakan i mindre bitar och lägg på tallriken. Klicka ut moset och äppeltärningar. Lägg en kula av yuzosorbeten i mitten och dekorera med lite örter eller blomblad.
Fotograf