Krusbärskompott med kardemummamaränger

Krusbären passar utmärkt tillsammans med kardemumman som finns i de sega marängerna. Gör gärna marängerna och kompotten dagen innan så kan du snabbt och enkelt servera en barnsligt god dessert.


Portioner: 4
Du behöver: 

Kardemummamaränger

120 g äggvita (ca 3 st)
120 g socker
1 1/2 tsk malen kardemumma

Krusbärskompott

6 dl krusbär
1 1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
2 dl vatten

Servering

2 dl grädde
Krusbär

Kardemummamaränger: Blanda äggvita och socker i en skål och ställ i vattenbad. Rör tills det blir 65°. Vispa marängen kall; vispa ner kardemumman allra sist. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper, cirka 12 maränger. Grädda i 130° varm ugn i 40–50 minuter; marängerna ska vara lite sega. Låt dem svalna helt.

Krusbärskompott: Skrapa ur märgen ur vaniljstången. Ansa krusbären och varva dem med socker, vaniljstång och märg i en kastrull; låt stå, gärna över natten. Minst 1 timme innan kompotten ska ätas: tillsätt vatten och koka upp. Sjud sedan bären cirka 30 minuter, tills de har en bra konsistens; den ska vara fast och inte rinnig. Låt kompotten svalna.

Servering: Vispa grädden lätt och fluffig. Dela en del av krusbären. Varva maränger, krusbärskompott och grädde. Avsluta med att strö över krusbär.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman