Klassiska smaker med fläsk och senap. Senaps- såsen är gjord på både mjölk och grädde för att få en fylligare och rundare smak.
Du behöver

ca 3 kg fläsklägg, med ben
3 lagerblad
1 msk timjan, torkad
1 gul lök
10 vitpepparkorn

Potatis i krämig senapssås
500 g potatis, fast sort
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl gräslök, finskuren
1 1/2–2 msk skånsk senap, grovkornig
salt och peppar

Syrad lök
1 rödlök
1 dl äppelcidervinäger

Portioner
4
Spola fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en gryta och slå på vatten tills det täcker. Klyfta löken och lägg den i grytan tillsammans med lagerblad, timjan och vitpeppar. Koka upp och sjud i cirka 2 timmar; stick en gaffel i köttet och när den släpper lätt är det färdigkokt. Läggen kokar du med fördel dagen innan och bara värmer på i lite av buljongen från koket när det är dags att servera.

Potatis i krämig senapssås: Skala och tärna potatisen; koka den mjuk. Smält smöret, rör ner mjölet, tillsätt mjölk och grädde under omrörning; låt det koka i cirka 6 minuter. Smaka upp med senap. Vänd försiktigt ner potatisen. Smaka av med salt och peppar och avsluta med gräslök.

Syrad lök: Skala löken och skär den i tunna ringar. Låt dem ligga och dra i vinägern i minst 30 minuter.

Servering: Plocka köttet från fläskläggen. Lägg upp potatisen på tallrik, toppa med fläsklägg och den syrande löken.
Fotograf