Här blandar vi knivmusslan med lite svenska smaker som passar extra bra i jultider: äpple, kavring, lök och dill, vilket tillsammans blir ett härligt tilltugg till champagnen eller kanske en del av julbordet.
Du behöver

500 g knivmusslor
1 schallotenlök
1 vitlöksklyfta
rapsolja
3 dl torrt vitt vin

Majonnäs

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk senap
1 dl rapsolja
tunna skivor kavring
2 äpplen - Ingrid Marie
3 salladslökar
0.5 citron - saften
dill
salt och peppar

Portioner
4

Majonnäs: Lägg äggula, vitvinsvinäger och senap i en bunke. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar.

Skölj knivmusslorna i kallt vatten och rensa dem. Skär schalottenlök och vitlök i lite grova bitar. Hetta upp oljan och fräs lökarna 1–2 minuter innan musslorna tillsätts. Tillsätt vinet. Låt sjuda cirka 2 minuter, tills musslorna öppnat sig.

Skär små tärningar av kavringen. Stek tärningarna i rapsolja tills de är knapriga. Salta och låt rinna av på papper.

Ansa och skär tunna slantar av salladslökarna. Tvätta och riv äpplena grovt med skalet kvar. Blanda lök och äpple med 1/2 dl majonnäs, pressa ner citronsaften. Smaka av med salt och peppar. Plocka ur musslorna ur skalet och dela dem i grova bitar. Lägg tillbaka dem i skalen och varva med äppel- och lökröran. Toppa med dill och de små kavringskrutongerna.

Fotograf