Jag tycker att fläsk, rödbetor och pepparrot är gott – precis det som ingår i denna rätt. Den lättas upp av den grillade isbergssalladen, som är smaksatt med rivet citronskal. Just isbergssallad blir bara godare av att tillagas.
Du behöver

500 g fläsksida med svålen kvar
salt och peppar
1 knippe rödbetor

Grillad isbergssallad
1 litet huvud isbergssallad
1/2 citron, skalet
olivolja
salt och peppar

Pepparrotsmajonnäs
2 äggulor
1/2 msk äppelcidervinäger
1/2 msk dijonsenap
2 dl rapsolja
2 msk pepparrot, riven
salt och peppar

Servering
dill
citron
riven pepparrot

Portioner
4
Skär snitt i svålen och bryn fläsksidan runt om i panna; salta och peppra. Lägg fläsksidan i en ugnsfast form och stek köttet färdigt i 150° varm ugn tills svålen är krispig och det börjat bli små bubblor i den; det tar cirka 45 minuter. Koka rödbetorna. Skala dem och skär i mindre bitar om det behövs.

Grillad isbergssallad: Skär salladshuvudet i klyftor; låt den del av roten som håller ihop bladen vara kvar. Riv över citronskal, salta, peppra och ringla över olivolja. Grilla i 5–10 minuter beroende på hur tjocka klyftorna är; hela salladsklyftan ska bli varm.

Pepparrotsmajonnäs: Lägg äggulor, vinäger och dijonsenap i en mixerskål. Tillsätt rapsoljan samtidigt som du vispar eller mixar med en stavmixer. Smaka upp med finriven pepparrot, salt och peppar.

Servering: Skär fläsksidan i skivor och lägg upp med isbergssalladen och rödbetorna. Klicka ut majonnäsen. Klyfta citronen och lägg ut klyftorna med dillkvistar och dillvippor.
Vinförslag
5901 Ruppertsberger Nussbien Riesling 2013, Pfalz, Tyskland 69:–
Fotograf