Inkokt lax med dill- och citronmajo samt vårlig påsksallad

Genom att koka laxen med skinnet på är det lättare att få fisken att behålla formen och inte trilla isär.


Portioner: 4
Du behöver: 

600 g av den tjocka delen på laxfilén (med skinnet kvar)
1 l vatten
2 msk vinäger
1 msk salt
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 liten gul lök
2 dillkvistar
1/2 fänkål

Dill- och citronmajo
1 dl dill, hackad
2 äggulor, rumstempererade
3 dl rapsolja, rumstempererad
2 tsk citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 citron, rivet skal
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Inlagd gurka
1/2 gurka
3 krm salt
2 msk ättika
2 msk strösocker
1 dl vatten
3 msk dill, finhackad

Sallad
inlagd gurka
ca 300 g sparrisbroccoli
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
2 små huvuden hjärtsallad (gemsallad)
2 dl gröna ärtor
2–3 dillkvistar
flingsalt och nymalen svartpeppar
lag från gurkan

Laxen kan med fördel göras redan dagen före servering. Strimla lök och fänkål, blanda med övriga ingredienser utom laxen i en vid och låg kastrull. Koka upp och låt koka samman under lock i cirka 10 minuter. Skär under tiden laxen i 4 portionsbitar med skinnet kvar; det håller samman laxen lättare när den kokas. Lägg ner laxen i lagen, sänk värmen och låt den sjuda under lock i 7–9 minuter. Ta försiktigt upp laxen med en hålslev och lägg fisken i en form med smörpapper. Lägg på smörpapper som lock och låt laxen svalna. Låt den sedan gärna stå i kylskåp i ett par timmar så att den får en chans att sätta sig.

Dill- och citronmajo: Mixa samman dill med äggula, citronsaft, vitvinsvinäger och senap. Häll till en början ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle; mixa eller vispa hela tiden, tills blandningen går ihop till en krämig majonnäs. Rör ner det rivna citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåp fram till servering.

Inlagd gurka: Skär gurkan i tunna skivor, gärna lite tjockare än klassisk pressgurka. Blanda samman salt, ättika, socker, vatten och dill; lägg ner gurkskivorna i lagen. Låt stå i minst 1 timme. Förvara gurkan med sin lag i lufttät burk i kylskåp.

Sallad: Koka sparrisbroccolin i saltat vatten tills den är al dente. Gör en sallad med hjärtsalladen delad i mindre blad, den inlagda gurkan, hackad gräslök, plockad dill, ärtor och sparrisbroccolin. Klipp hälften av krassen över. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Ringla lite lag från den inlagda gurkan över hela salladen som dressing.

Servering: Ta försiktigt bort skinnet från laxen. Toppa varje bit med majonnäs. Klipp resterande krasse över. Servera genast tillsammans med salladen.

Vinförslag: 
6707 Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2010, Vinho Verde, Portugal
Bild för Lisa Lemke

Mer från Lisa Lemke


Bild för Lisa Lemke
Bild för Lisa Lemke