Helstekt rostas med linser, svamp, kål & kalvsky med blåbär.


Portioner: 6
Du behöver: 

850 gram rostas eller annat nötkött
2 dl belugalinser
3 palsternackor
200 gram skogschampinjon
0,5 vitlök (solo)
1 schalottenlök
1 gul lök
2 dl kalvsky
Savokål
2 dl rött vin
1-1,5 msk balsamvinäger
1 dl blåbär
Smör
Salt
Svartpeppar
Rapsolja

Koka linserna i lättsaltat vatten i ca 12 minuter. Låt de sedan stå & dra i ytterligare 10 minuter. Tvätta & skala 2 palsternackor, skär dem i små bitar & stek dem ihop med en gullök. Blanda ihop det med linserna. (Så här långt kan man förbereda 1-2 dagar innan & sedan värma)

Såsen:
Finhacka vitlök, schalottenlök & en palsternacka. Svetta det i lite olja & smör utan att det får färg.
Slå på fond, vin, balsamvinäger & 1,5 dl vatten. Låt småputtra i ca 30-45 minuter. Sila såsen & smaka av med salt & svartpeppar. (Så här långt kan man förbereda 1-2 dagar innan) innan servering, klicka i 1 msk smör & blanda i blåbären. Vill man kan man reda av såsen med lite maizena.

Låt ditt kött ligga framme i rumstemperatur ca 20-30 minuter innan du steker det. Salta & peppra runt om. Stek det i het panna med bara olja först (smöret bränner) när det har fått färg stänger du av värmen & klickar i 2 msk smör. Vinkla stekpannan & ös köttet med smöret. Lägg köttet i en ugnsfast form & in i ugnen på 75-100 grader. Köttet du ser på bilden hade en en innertemperatur på 54 grader & har sedan vilat i ca 25 minuter.

Kåldolmen:
Ta 3 stora blad från savoykål, lägg dem i lättsaltat vatten som sjuder, låt dem ligga i 5 minuter. Kyl ner dem. Finhacka champinjonerna & en gullök. (Spara 2 champinjoner till garnityr). Stek dem försiktigt i smör & olja, salta & peppra. Låt svalna.
Gör 3 st dolmar fyllda med lök & svampblandningen. Linda dem hårt. Skär till så att du får 6 snygga rullar.

Bild för Petter Ljungberg

Mer från Petter Ljungberg


Bild för Petter Ljungberg