Havskräftscocktail med grönsaker i citronett, konfiterad lantäggula samt örtiga brödsmulor


Portioner: 6
Du behöver: 

Grönsaker i citronett
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citronjuice
2 msk olivolja
2 tomater
100 g gurka
1 schalottenlök
salt

Konfiterade lantäggulor
2 vitlöksklyftor
5 timjankvistar
ca 5 dl olivolja (det ska täcka äggulorna, så det beror på formens storlek)
8 lantäggulor

Örtiga brödsmulor
2 skivor fryst formbröd
1 msk rosmarin, finhackad
2 msk bladpersilja, finstrimlad
1/2 citron
smör
salt

12 råa havskräftstjärtar
olivolja
salt

Grönsaker i citronett: Blanda dijonsenap, citron och olivolja till en citronett. Dela tomat och gurka, gröp ur innanmätet och fintärna grönsakerna. Skala och finhacka schalottenlöken och blanda den med övriga grönsaker och citronetten. Smaka av med salt.

Konfiterade lantäggulor: Värm ugnen till 120°. Hacka vitlök och timjan grovt. Häll hälften av olivoljan i en liten ugnsfast form. Värm resterande olivolja till 85° tillsammans med vitlök och timjan. Lägg ner äggulorna i den kalla oljan och tillsätt sedan den varma; äggulorna ska vara helt täckta med olja. Ugnsbaka cirka 10 minuter, tills äggulorna fått en fast hinna. Låt dem svalna i olivoljan och plocka försiktigt ur dem precis före servering. Äggulorna ska ha stelnat lätt på ytan, men vara riktigt krämiga i mitten.

Örtiga brödsmulor: Finriv det frysta formbrödet och det yttersta skalet av citronen. Bryn bröd, citron och örter med lite smör i en stekpanna i ett par minuter. Lägg sedan örtströbrödet på ett dubbelvikt hushållspapper.

Skala och skär havskräftstjärtarna i 4 bitar vardera. Salta havskräftorna och bryn dem precis före servering mycket hastigt i olivolja.

Servering: Lägg grönsakerna med citronetten i botten av ett cocktailglas, fortsätt med de nystekta havskräftstjärtarna. Toppa med lantäggulan och brödsmulorna.

Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson