Havskräftor, sauterad purjolök, purjolökscrème och purjolöksaska

Klart man vill äta skaldjur på nyårsafton! Purjolök i tre olika varianter håller igen på antalet råvaror, men inte på smakerna. crèmen och askan kan förberedas innan.


Portioner: 6
Du behöver: 

6 råa havskräftstjärtar, utan skal
salt, flingsalt och olivolja

Purjolökscrème (GF)
100 g purjolök
1 dl vitt vin
50 g smör
50 g potatis, kokt
salt

Purjolöksaska (GF)
2–3 gröna purjolöksblad, ca 1 dm långa

Sauterad purjolök
100 g purjolök
smör och salt

GF=går att förbereda dagen före

Purjolökscrème: Strimla purjolöken och koka den med vin och smör i cirka 5 minuter. Häll ner alltsammans i en mixer och mixa slätt. Finriv den kokta potatisen och mixa ner den lite snabbt. Om crèmen inte är slät går det bra att passera den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt.

Purjolöksaska: Värm ugnen till högsta temperatur. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form och baka dem i cirka 15 minuter, tills de är helt genomsvarta.

Sauterad purjolök: Sautera purjolöken med smör i en kastrull ett par minuter. Smaka av med salt.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta kräftstjärtarna och stek dem i rikligt med olja i cirka 1 minut. Lägg upp purjolökscrèmen och den sauterade purjolöken på tallrikarna och toppa med kräfta. Smula över lite purjolöksaska och flingsalt.

Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson