Halstrad torsk med vit sparris som primör och skum

På sparrisskalet kokar du snabbt en enkel sås under tiden som du tillagar grönsakerna i ugnen och halstrar torsken.


Portioner: 4
Du behöver: 

600 g torskfilé
smör
salt och peppar

Primörer
1 knippe vit sparris
12 steklökar, röda
3 morötter gärna olika färger
12 sparrisbroccoli
1 fänkål
1 knippe haricots verts
2 msk rapsolja
salt och peppar
körvel

Sparrisskum
skalet och ändarna från den vita sparrisen
1 schalottenlök
1 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 dl grädde
salt och peppar

Dela torsken i 4 portionsbitar och bryn i smör med skinnsidan nedåt. Stek färdigt i panna på låg värme eller i ugnen på låg värme. Salta och peppra.

Primörer: Ansa och dela lökar, morötter, broccoli och fänkål i mindre bitar. Vänd dem i lite olja. Lägg i en ugnsfast form och rosta på 200° i cirka 15 minuter. Skala sparrisen noggrant och ta bort ändarna, som sparas. Ansa haricots vertsen. Lägg bönorna i formen och låt dem gå med i ugnen cirka 5 minuter till. Koka sparrisen och halvera den; lägg i formen. Smaka upp med salt och peppar. Dekorera med körvel.

Sparrisskum: Finhacka löken och fräs den i smör tillsammans med sparrisskalet och ändarna. Tillsätt vatten och sjud cirka 5 minuter. Sila. Tillsätt grädde och koka ihop. Smaka upp med salt och peppar. Red av såsen om du vill ha tjockare konsistens. Skumma upp med mixer precis innan servering.

Lägg upp torsken i mitten på tallriken och lägg primörerna runt fisken. Klicka ut sparrisskummet.

Vinförslag: 6456 Saint Clair Riesling 2013, Marlborough, Nya Zeeland 109:–

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman