Halstrad gös med råkost på majrova, äpple, vitkål och vaxbönor

Här är en klassisk råkostsallad med finstrimlad majrova, äpple, squash, vaxbönor, vitkål och salladslökar. Kålsmaken, som ibland tar över, mildras och blir rundare i smaken med citronsaften som pressas över. Dill är väldigt gott, både till gösen och till råkosten. Om du vill kan du byta ut dill mot timjan eller exempelvis körvel.


Portioner: 4
Du behöver: 

600 g gösfilé med skinn
smör och olja
1 majskolv
2 majrovor
2 äpplen
ca 6 cm squash
ca 12 vaxbönor
1–2 salladslökar
3/4 dl hasselnötter
2 dl sommarvitkål, finstrimlad
1/2 citron
salt och peppar
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk dill och persilja, finskuren

Lägg majskolven i kallt vatten i cirka 30 minuter. Lägg den sedan på grillen eller i ugnen på 200° i 10–20 minuter. Tvätta majrovan, äpplena och squashen. Skär allt i tunna skivor som du sedan strimlar tunt. Blanda och pressa över saften från 1/2 citron. Koka vaxbönorna. Skär ner vaxbönor och salladslök tunt; blanda med majrovorna och tillsätt vitkålen. Rosta hasselnötterna och grovhacka dem. Blanda crème fraichen med dill och persilja och smaka upp med salt och peppar. Smält smör och stek gösen med skinnsidan nedåt. Vänd fisken och låt den snabbt få färg på skinnsidan. Salta. Smaka upp majroveblandningen med salt och peppar, lite olja och eventuellt lite mer citronsaft om du önskar. Skär majskornen från kolven. Lägg upp gösen mitt på tallriken med råkosten i en hög bredvid. Strö majskorn och hasselnötter runt om. Servera med ört-crème fraichen.

Vinförslag: 6468 Château Tour Saint Honoré 2014, Côtes de Provence, Frankrike 129:–

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman