Grillad flankstek med chimichurri

Flanksteken gör sig bäst grillad medium/rare. Briljera för dina vänner i sommar och servera denna underbara rätt.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 bitar flankstek à 200 g

Marinad

2 msk soja, japansk
2 msk balsamvinäger
2 msk champagnevinäger
2 vitlöksklyftor, krossade
1 jalapeñochilifrukt, finhackad
1 msk koriander, hackad
1 tsk socker
1 nypa nymald vitpeppar
1 dl majsolja

Chimichurri

3 dl bladpersilja
1/2 dl oregano
3 jalapeñochilifrukt
1 liten gul lök
1 tsk nymald svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
3 msk citronjuice
2 tsk havssalt
1 dl god olivolja

Putsa flanksteken fri från fett och silverhinna.

Marinad: Lägg alla ingredienser utom olja i en blender och kör ett par sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills oljan har gått samman med såsen. Lägg köttet i en skål eller form som tillåter att köttet blir helt täckt av marinaden. Marinera i minst 6 timmar, gärna över natten.

Chimichurri: Kärna ur och grovhacka chilifrukterna. Hacka löken. Lägg alla ingredienser utom olja i en mixer. Kör ett par sekunder. Med motorn på, tillsätt oljan i en tunn stråle tills såsen har gått ihop. Håller upp till en vecka i kylen och serveras rumstempererad.

servering: Förbered grillen. Ta upp köttet ur marinaden och lägg det på het grill. Grilla cirka 3–-5 minuter på varje sida; vänd köttet bara en gång. Servera köttet skuret i tunna skivor med chimichurri och kanske ett ›grovt‹ potatismos.

Denna köttbit gör sig absolut bäst grillad till medium/rare; välj annars hellre en annan styckningsdetalj. Detta är en lite ovanlig styckningsdetalj som man inte ser så ofta, men oj, vad gott det blir på grillen!

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen