Klassiska smaker som passar alla. Rödlöken kan bytas ut mot gul lök eller schalottenlök. Föredrar du en annan smakrik hårdost så använd den istället för Västerbotten. Frittatan kan förberedas dagen innan.
Du behöver

8 ägg
2 dl Västerbottensost, riven
ca 1/2 kg färsk- eller sparrispotatisar, kokta
1 rödlök
2 dl mjölk
salt och peppar

servering

ca 150 g kallrökt lax
1 dl crème fraiche
dill

Portioner
10 buffé

Sätt ugnen på 160°. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Skär den kokta potatisen i skivor. Knäck äggen i en bunke och slå sönder dem, tillsätt mjölken och Västerbottensosten (spara lite ost att toppa med); smaka av med salt och peppar. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form på cirka 20x15 cm. Lägg ett lager med den skivade potatisen i formen och strö över lite rödlök; fortsätt att varva potatis och lök tills alla grönsaker ligger i formen. Slå på äggstanningen och toppa frittatan med den sparade Västerbottensosten. Grädda tills den har stannat helt, cirka 25–35 minuter. Låt frittatan svalna helt. Skär den sedan i kuber.

servering: Vispa crème fraichen med en elvisp och lägg sedan över crème fraichen i en spritspåse. Dela ner laxen i grova bitar och lägg dem på frittatabitarna. Spritsa över den vispade crème fraichen och toppa med dill.

Fotograf