Taberu rayu kan du också servera som tillbehör till hamburgare och grillat kött.
Du behöver

100 g Tremella fuciformis eller annan spröd torkad svamp

smet

2 dl tempuramjöl + 3 dl kallt vatten (eller 2 dl vetemjöl + 1 ägg + 2 dl kallt vatten)
1/2 tsk salt?

fritering

1 1/2 l frityrolja
salt efter smak

taberu rayu

(1 sats, ca 2 dl)
5 vitlöksklyftor, hackade
1/2 gul lök, hackad
1 dl neutral olja
2 msk sesamfrön
1 msk färsk ingefära, hackad
2 msk salladslök, hackad
1 msk torkade chiliflakes
1/2 dl sesamolja
2 msk gochujangpasta
2 msk kodjokaro (koreanskt chilipulver)
1 msk sojasås
1 tsk strösocker

Portioner
4

Blötlägg inte svampen, men bryt den i mindre bitar om det behövs. Blanda ingredienserna till smeten; låt den gärna stå en stund i kylen. Hetta upp frityroljan till 180° i en djup och tjockbottnad kastrull; en liten brödbit ska bli gyllene på 1 minut när oljan är tillräckligt varm. Använd annars fritös. Doppa svampbitarna smeten. Lägg ner svampbitarna en i taget med 10 sekunder emellan. Fyll inte frityrgrytan för mycket, då blir temperaturen för låg. Fritera tills svampen får en fin och ljust gyllene färg; det tar cirka 2–3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

taberu rayu: Stek vitlöks- och lökhacket i lite matolja tills det är lätt gyllene. Se upp så att det inte blir för mörkt, för då smakar det bränt. Lyft upp löken med sked och låt oljan vara kvar i pannan. Använd samma olja och fräs under omrörning ingefära, salladslök och torkade chiliflakes i ett par minuter. Blanda sesamfrön och sesamolja i en bunke. Tillsätt den frästa vitlöken och blandningen av ingefära, salladslök och chili; rör om noga. Tillsätt gochujang, kodjokaro, soja och socker. Smaka av. Låt svalna.

Servera svampen med taberu rayu som dippsås.

Fotograf