Spara ändbitar när du tillagar fisk, för just dessa bitar är perfekta att använda till burgarna. Här har vi bara använt torsk, men självklart kan du blanda i exempelvis annan vit fisk eller lax.
Du behöver

400 g malen torsk, sej eller kolja
1 tsk salt
peppar
2 potatisar, kokta
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd

Hamburgerbröd
(ca 10 st)
450 g vetemjöl
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl mjölk
3/4 msk socker
1 tsk salt
1 msk honung
3 msk rapsolja

Majonnäs
2 äggulor
2 tsk senap
2 tsk vinäger
ca 1 1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Tomatsalsa
3 tomater
3 salladslökar
2 tsk vinäger
1 msk rapsolja
salt och peppar

Tillbehör
1 avokado
salladsblad
mjölksyrad gurka

Portioner
4
Hamburgerbröd: Värm mjölken till cirka 37°. Lös upp jästen i mjölken. Arbeta ner mjöl, salt, socker, honung och rapsolja. Knåda degen på medelhastighet i 10–12 minuter; degen ska släppa från bunken, vara elastisk och lättbearbetad. Låt jäsa under lock i 30–60 minuter; degen ska dubbla sin storlek. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den sedan i bullar som väger cirka 70 g/styck. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60–80 minuter, tills de dubblat sin storlek. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225° varm ugn i 6–8 minuter.

Majonnäs: Använd helst en stavmixer för att få en fast majonnäs. Blanda äggulor, senap och vinäger. Mixa ner rapsoljan. Smaka upp med salt och peppar.

Tomatsalsa: Skär tomaterna i små tärningar. Skär salladslöken fint. Blanda tomat och lök med vinäger, olja, salt och peppar.

Fiskburgare: Låt ströbrödet dra i grädden. Riv potatisarna. Blanda fiskfärsen med ströbrödet och potatisen. Smaka upp med salt och peppar. Forma till burgare och stek i panna.

Serverig: Servera burgarna med bröden, majon, salsan och övriga tillbehör.
Fotograf