Istället för citron är det gott att servera maltvinäger till och ringla över vid servering. Du kan fritera abborren i samma olja som du använt till potatisen; ta bara bort eventuella potatisrester med hålslev först. Låt sedan oljan svalna, sila genom kaffefilter och förvara i en burk tills du ska fritera nästa gång.
Du behöver

600 g abborrfiléer
vetemjöl

Frityrsmet
1 tsk bakpulver
1 msk maizena
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 dl öl
salt och peppar
1–1 1/2 l olja till fritering

Chips
12 mandelpotatisar
1 tsk flingsalt
1–1 1/2 l olja till fritering

Curry- och äppelmajonnäs
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 äpple, finhackat
2 msk dill, hackad
1 msk curry
salt och peppar

Servering
citron

Portioner
4
Chips: Skala eller skrubba potatisen och dela ner den i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, byt vatten tre gånger, torka sedan potatisstavarna noga. Hetta upp oljan till 160°. Fritera stavarna i cirka 3 minuter, ta upp och låt dem ligga i ett durkslag och svalna något, fritera sedan i ytterligare 3 minuter för att sedan ta upp dem i durkslaget igen. Upprepa samma procedur ännu en gång och fritera nu tills chipsen fått fin färg. Låt dem sedan rinna av på lite papper. Avsluta med att strö över lite flingsalt.

Fish: Vänd fisken i lite vetemjöl. Gör frityrsmeten: blanda mjöl, bakpulver och maizena i en skål. Blanda vinäger, vatten och öl. Häll långsamt ner vätskan i mjölet och rör tills alla klumpar löst sig; smaka av med salt och peppar. Låt sedan smeten stå och svälla i cirka 20 minuter. Hetta upp oljan till 165° i en kastrull. Vänd sedan ner fisken i frityrsmeten och fritera i 4–5 minuter, tills fiskbitarna fått fin färg. Lägg över fisken på hushållspapper och låt den rinna av.

Curry- och äppelmajonnäs: Vispa äggulor, senap och vinäger till ett skum. Droppa sedan i oljan lite i taget under vispning. Hacka äpple och dill och rör ner i majonnäsen. Smaka av med curry, salt och peppar.

Servering: Lägg upp fish’n’chips på tallrik eller papper. Servera med curry- och äppelmajonnäsen samt citron.

Dryckesförslag: 1457 Åbro Sigill, Vimmerby, Sverige 12:30 (330 ml)
Fotograf