Eat your greens med ingefärspicklade morötter och rödbetshummus

Precis som namnet säger är salladen helt vegetarisk, men med pigga friska smaker från de picklade morötterna. Holy Greens gör själva tahini till rödbetshummusen, men den kan självklart bytas ut mot färdiggjord.


Portioner: 4
Du behöver: 

ingefärspicklade morötter:
4 dl morötter, grovt rivna
ca 2 cm ingefära, skuren i bitar
1/2 dl ättika, 12%
1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten

Rödbetshummus

1 kryddburk sesamfrön (ca 40 g)
1/4 dl rapsolja
2 stora rödbetor, kokta (ca 250 g)
1 liten burk kikärter (ca 200 g)
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, saften

Örtvinägrett

1 1/2 dl olivolja, kallpressad
1 stort knippe persilja, basilika och timjan
1/4 citron, saften
1/2 grön paprika
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
3/4 dl vatten
salt och peppar

Servering

2 dl quinoa, kokt
2 avokador, skivade
1 broccolibukett, ångad
1/2 gurka, grovt riven eller skuren i strimlor
1 dl pumpa- och solrosfrön, torkade
blandad sallat

Ingefärspicklade morötter: Koka upp en lag på ättika, socker, vatten och ingefära. Slå lagen över de rivna morötterna. Ställ kallt och låt morötterna ligga i lagen i cirka 30 minuter innan servering. Kan förvaras cirka 5 dagar i kyl.

Rödbetshummus: Rosta sesamfröna i en torr panna. Mixa sesamfrön och rapsolja till en röra. Mixa rödbetor, kikärter, vitlök, citronsaft och sesamfröröran till en slät crème.

Örtvinägrett: Mixa allt till en slät vinägrett. Smaka upp med salt och peppar.

Servering: Skölj sallaten och låt den torka, eller kör den i salladsslunga; lägg på ett fat. Fördela quinoa, avokado, morötter och gurka över. Dela broccolin i mindre bitar och strö över tillsammans med solros- och pumpafrön. Klicka över rödbetshummusen och servera med örtvinägretten vid sidan av.

Bild för Holy Greens