Créme brûllé Smaksatt med hjortron.


Portioner: 6
Du behöver: 

5 dl grädde
1 dl mjölk
5-6 äggulor
1,5 dl strösocker
100 gram hjortron
0,5 citron
1 vaniljstång

Sätt ugnen på 125 grader.
Koka ihop hälften av hjortronen med 1 tsk citronsaft & 0,5 dl strösocker. Tryck det igenom en fin sil med hjälp utav en slickepott.

Värm upp mjölk, grädde & vaniljstången (som du delat på mitten)
Under tiden vispa ihop äggulorna & 1 dl strösocker.
När gräddblandningen svalnat något vispar du i äggsmeten, lite i taget & under ständig omrörning. Vispa även i hjortronpurén. Häll sedan över blandningen i ugnsfasta portionsskålar. Sätt dem på en djup plåt, fyll upp med ljummet vatten (från kranen) runt om, så att det når ca 2 cm upp på formarna. Sen in i ugnen ca 30-50 minuter. Skaka försiktigt på formen så ser du om de stelnat. Låt sedan svalna. (Kan stå i kylen 1-2 dagar) när du skall äta strör du över ett tunt lager med strö eller råsocker & bränner av med gasolbrännare. De sista hjortronen rårör du med ca 2 msk strösocker & lägger lite på toppen.

Bild för Petter Ljungberg

Mer från Petter Ljungberg


Bild för Petter Ljungberg