Crème brûlée-smeten har först fått koka tills den skurit sig. Sedan mixas den ihop igen för att avslutningsvis blandas med lite vispad grädde för rätt konsistens. Jag serverar nästan alltid desserter i skålar, för jag vill kunna röra runt och sedan bara sleva upp det.

Det är ganska stora satser på både havrekakorna och minimarängerna, men det är alltid bra att ha i skafferiet för att förhöja desserter.
Du behöver

Havrekakor
200 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
1/2 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
1 tsk flingsalt

Crème brûlée-crème
3 äggulor
50 g ljust muscovadosocker
250 + 100 g grädde
1 vaniljstång

Minimaränger
50 g äggvita
50 g florsocker
50 g socker

Tillbehör
färska hallon
frystorkade hallon
citronverbena till garnityr

Portioner
4
Havrekakor: Vispa smör och socker ljust och luftigt. Tillsätt ägg och vatten och vispa tills det gått samman. Blanda ner resterande ingredienser. Rulla till bollar och lägg på plåtar. Platta till kakorna lite lätt och baka av på 175° tills de är gyllene, cirka 15 minuter.

Crème brûlée-crème: Värm ugnen till 160°. Vispa samman äggulorna med sockret. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp 250 g av grädden med vaniljfröna och vaniljstången. Sila gräddblandningen över äggulorna och vispa samman. Häll i en vid form och baka av i ugnen tills blandningen satt sig, cirka 10 minuter. Höj sedan ugnen till 200° och låt crèmen få en gyllenbrun yta. När du tar ut krämen ser det ut som att den har skurit sig. Mixa sedan till en jämn kräm och kyl ner.

Minimaränger: Blanda alla ingredienser och värm under omrörning över vattenbad till 60°. Vispa sedan kallt med elvisp tills marängen är fast, fin och glansig. Spritsa små minimaränger på bakplåtspapper och baka av på 100° tills de är torra.

Servering: Vispa den resterande grädden (100 g) och vänd ner i crème brûlée-crèmen. Häll crèmen i spritspåse med tyll och spritsa i mitten på tallriken. Bryt bitar av havrekakorna och lägg dessa och marängerna runt om crèmen. Toppa med färska och frystorkade hallon samt citronverbena.
Vinförslag
4221 Château Lamarque 2000, Sainte-Croix-du-Mont, Bordeaux, Frankrike 145:–
Fotograf