När du använder sesamfrön ska du mortla eller mixa dem i en kryddmixer för att få ut mycket smak. Sudachi är en syrlig liten grön japansk citrusfrukt, som är en korsning mellan yuzu och mandarin. Tillsammans med lite peppar och te blir det en fantastisk sorbet.
Du behöver

1 dl mjölk
1 dl grädde
25 g socker
3 äggulor
100 g mörk choklad
1 1/2 gelatinblad
360 g grädde, lättvispad
2 msk sesamfrön, rostade

Sudachisorbet med citronverbena
150 g sudachijuice eller citronjuice
150 g mjölk
1 tsk grönt te
1 nypa peppar, gärna Voatsiperiferypeppar
1 msk citronverbena, torkad
300 g sockerlag (lika delar vatten och socker)

Brynt smör pulver med sesam
100 g brynt smör
100g maltosec
25 g florsocker
2 g salt
½ tsk sesmfrö

Servering
rispapper
vaniljsocker
mixade rostade sesamfrö

Portioner
4-6
Chokladmousse: Koka upp mjölk och grädde. Vispa ihop äggulor och socker; tillsätt detta i den kokande gräddmjölken och värm till 81°. Slå sedan vätskan över chokladen. Tillsätt gelatin och rör slätt. Låt moussen svalna i kyl tills den tjocknat. Blanda då ihop med den lättvispade grädden och den rostade sesamen. Gjut i valfri form.

Sudachisorbet med citronverbena: Låt te, peppar och citronverbena dra i mjölken. Blanda alla ingredienser.  Kör i glassmaskin.

Brynt smör pulver med sesam: Mixa maltosec, flosocker, salt och sesamfrö, tillsätt smöret och mixa tills du får ett pulver. Maltosec kan vara svårt att hitta, ringla då istället brynt smör över desserten och strö över sesamfrö.

Servering: Fritera rispappret i 180 – 200°. Lägg på papper för att låta överflödigt fett sugas upp dofta på vaniljsocker och mixad rostad sesam. Lägg upp och arrangera som bilden.
Fotograf