En lätt smak av anis från fänkålen passar perfekt med mjuk mandelglass. Chokladen går alldeles utmärkt att smaksätta på annat sätt om ni vill och använda den vid ett annat tillfälle.
Du behöver

1 fänkål
1 dl vatten
1 dl socker

Glass
750 g mjölk
750 g grädde
240 g äggula
400 g socker
100 g mandlar, saltrostade

Karamell
100 g socker
1 tsk bikarbonat

Choklad
375 g socker
60 g glukos
250 g grädde
375 g mjölkchoklad
40 g smör
125 g Pernod

Servering
flingsalt
god olivolja

Portioner
4
Koka en sockerlag på vatten och socker. Skär ner fänkålen i små bitar och låt dem ligga i lagen i 1 dygn.

Glass: Koka upp mjölk, grädde och mandlar. Vispa äggula och socker fluffigt. Slå den varma gräddmjölken över äggen och vispa, värm upp smeten till 84°. Ställ glassmeten kallt i 1 dygn. Sila glassmeten och kör i glassmaskin till bra konsistens.

Karamell: Smält sockret i en kastrull tills det har en lätt ljusgul färg. Häll i bikarbonat och vispa. Häll ut på smörpapper och låt svalna. När karamellen är kall är det bara att bryta små bitar av den.

Choklad: Smält socker och glukos i kastrull. När det fått en mörkgul färg, tillsätt grädde och koka ihop. Häll den varma grädden på mjölkchokladen och rör tills den är slät. Montera i smöret och Pernoden. Ställ kallt över natten.

Servering: Lägg upp den marinerade fänkålen med glass, karamell och choklad. Servera med lite gott salt på chokladen och en liten skvätt bra olivolja.
Fotograf