Brûlée på Roquefortost med päronkompott och salta nötflarn


Portioner: 6
Du behöver: 

Roquefortostbrulé
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/4 vaniljstång
80 g strösocker
100 g äggula
250 g roquefortost
40 g strösocker, för karamellisering

Päronkompott
2 hårda päron
45 g strösocker
1 tsk pressad citronjuice
1 krm kardemummakärnor, krossade

Salta nötflarn
50 g valfria nötter
50 g smör
50 g glukos
50 g vetemjöl
60 g strösocker
1 tsk flingsalt

Roquefortostbrûlée: Värm ugnen till 120°. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Lägg stång och innehåll i gräddmjölken och koka upp. Dra av från plattan och låt det stå i 15 minuter. Vispa under tiden äggulor och socker poröst. Sila ner gräddmjölken i ägguleblandningen och smula ner osten. Blanda väl till en slät smet. Häll ner smeten i 6 ugnsfasta portionsformar, cocotter . Ställ cocotterna i ett vattenbad och ugnsbaka tills de stannat, cirka 45 minuter. Om de inte verkar stanna så höj temperaturen 20° (alla ugnar är olika). Låt brûléerna svalna.

Päronkompott: Skala, kärna ur och fintärna päronen. Blanda päron, citron, socker och kardemumma i en kastrull. Koka cirka 5 minuter till en simmig konsistens. Kyl ner.

Salta nötflarn: Denna sats räcker till fler. Degen går bra att frysa in och använda vid ett annat tillfälle. Värm ugnen till 200°. Finhacka nötterna och blanda med övriga ingredienser till en fin deg. Rulla 6 stycken centimeterstora kulor och placera dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka flarnen tills de får fin färg, cirka 8 minuter.

Servering: Strö ett tunt lager socker ovanpå brûléerna och karamellisera det med en gasolbrännare. Lägg på kompotten och sist det knapriga flarnet.

Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson