Hela broccolin används: stjälken, blommorna och bladen. Passa på att njuta av Périgordtryffel till nyår. Till detta dricker vi Françoise Bedel Entre Ciel et Terre med mycket smak av röda äpplen och inte så mineraligt. Det passar bra till den fylliga broccolipurén och den söta mandeln.
Du behöver

5 broccolihuvuden - beroende på storlek
50 g mandlar - rostade
0.5 dl rostad mandelolja
50 g svart tryffel
salt och peppar

Portioner
10

Skär loss broccolibuketterna. Ånga dem mjuka. Spara några hela och mixa resten till en helt slät puré, smaka av med salt och peppar. Skala broccolistjälkarna lätt nertill och skär dem i skivor på längden, 10 skivor behövs. Ånga stjälkarna mjuka och kyl därefter ner dem i kallt vatten, torka dem torra. Mixa mandlarna, spara några hela till serveringen och salta smulorna. Lägg upp på tallrik enligt bild: spritsa broccolipuré på stjälkarna, fördela mandlar och broccolibitar samt riv tryffel över. Avsluta med att ringla mandelolja över.

Fotograf