
Här är det syran som balanserar smakerna och citronetten spelar med den eleganta fräschören i drycken.
Du behöver
250 g kallrökt laxfilé
150 g blomkål
150 g gurka
150 g edamamebönor, pillade
1 msk citronjuice, färskpressad
2 msk olivolja
salt
Blomkålscrème
450 g blomkål, utan blast
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
salt
2 skivor danskt rågbröd eller pumpernickel
Portioner
8
Blomkålscrème: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölken och grädden. Mixa slätt. Smaka av med salt och kyl ner.
Smula ner rågbrödet i en stekpanna och rosta det på låg temperatur tills smulorna är knapriga. Skär laxen i centimeterstora tärningar. Bryt små buketter av blomkålen. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Mixa citronjuicen med olivoljan. Blanda edamamebönorna med blomkålsbuketterna och gurkan. Häll över citronetten och smaka av med salt.
Servering: Lägg upp blomkålscrèmen i 8 skålar eller små djupa tallrikar. Lägg ner laxkuberna och ringla över grönsakerna med citronetten. Toppa med rågsmulorna.
Smula ner rågbrödet i en stekpanna och rosta det på låg temperatur tills smulorna är knapriga. Skär laxen i centimeterstora tärningar. Bryt små buketter av blomkålen. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Mixa citronjuicen med olivoljan. Blanda edamamebönorna med blomkålsbuketterna och gurkan. Häll över citronetten och smaka av med salt.
Servering: Lägg upp blomkålscrèmen i 8 skålar eller små djupa tallrikar. Lägg ner laxkuberna och ringla över grönsakerna med citronetten. Toppa med rågsmulorna.
Fotograf