Jättegott att ha i kylskåpet för att servera som här direkt på bröd, eller lägga upp finare och servera som förrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Smaksättningen kan man ändra om så önskas.
Du behöver

surdegsbröd
5 dl rödkål - fint hyvlad
1 st rödlök
1 dl äppelcidervinäger
0.5 dl rårörsocker
salt och peppar

Gnid in anklåren med salt och socker, låt gärna ligga över natten. Varva anklåren med lagerblad, apelsinskal, kummin och svartpeppar i en kastrull. Smält ankfettet och slå det över; mängden ankfett beror på kastrullens/grytans storlek. Sjud sedan i cirka 3 timmar, tills anklåren blivit möra och köttet släpper från benet. Ta upp anklåren, ta av skinnet och plocka sedan av allt kött, finfördela köttet. Lägg köttet i en form och slå sist över ankfett så att det täcker och bildar ett lock. Låt stå över natten innan det serveras. Ankfettet kan man sila och ställa i kyl eller frys för att sedan använda igen.

Syrlig rödkål: Hyvla rödkålen och rödlöken fint, gärna på mandolin. Koka upp vinäger och rårörsocker, koka tills sockret löst sig. Slå lagen över rödkålen och krama in vätskan i kålen. Låt stå över natten. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Skär eller bryt brödet. Servera ankrillettes och rödkål till.

Fotograf