Du behöver

80 g anklever, putsad
salt

Kubeberkaramell
50 g socker
1 vitlöksklyfta, skalad och skivad
1 msk äppeljuice, koncentrerad
1 dl vitvinsvinäger
5 g kubeberpeppar

Äppelpuré
1 grönt syrligt äpple
1 msk fruktig olivolja, typ Dauro
salt och vitpeppar
citronsaft

Portioner
4

Kubeberkaramell: Smält sockret tillsammans med vitlöken i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell. Häll på äppeljuice och vinäger. Låt koka ner till hälften, dra av från värmen och sila. Rosta kubeberpepparn i en stekpanna. Mixa eller hacka pepparn, men spara 4 hela pepparkorn till garnityr. Blanda upp karamellen med den mixade pepparn.

Äppelpuré: Skala och skär bort kärnhuset från äpplet. Skär ut 8 fina kuber till garnityr. Blanchera resten av äpplet i en gryta med vatten. Plocka upp äpplet och låt vattnet rinna av. Mixa äpplet tillsammans med olivoljan till en slät puré. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Skär anklevern i 4 snygga skivor. Lägg på ett bleck och strö på lite salt. Ljumma upp anklevern i ugnen eller med gasbrännare, försiktigt så att den inte smälter ut. Placera anklevern på en tallrik och arrangera äppeltärningar, kubeberkaramell och äppelpuré på och runt om levern.

Vinförslag: 83351 Aichinger, Weissburgunder Riede Oberalbing 2005 Österrike

Fotograf