Det här är en rätt med milda smaker, något jag själv tycker är gott då och då. Självklart går det lika bra att steka laxen eller använda annan fisk om du vill ha mer karaktär. Ärtorna kan bytas ut mot bondbönor, och istället för mozzarella kan du exempelvis använda en färskost.
Du behöver

6 dl ärtor, spritade
2 dl bondbönor, spritade
400 g laxfilé
3 salladslökar
ca 300 g buffelmozzarella
ca 12 basilikablad, finstrimlade
6 myntablad
citronsaft och olivolja
salt och peppar
1 citron

Portioner
4
Koka ärtor och bondbönor. Ånga eller koka laxfilén i cirka 5 minuter beroende på tjocklek. Strimla salladslöken. Riv isär mozzarellan. Finstrimla basilika och mynta. Skär citronen i klyftor. Mosa ärtorna och bondbönorna med en gaffel; smaka upp med salt, peppar, citronsaft och olivolja. Klicka ut ärtmoset på tallrikar. Dela laxen och lägg upp. Fortsätt med mozzarellan och salladslöken. Avsluta med att strö över basilika och mynta samt ringla över olivolja. Servera med citronklyftor.
Fotograf