De härliga svamparna som smakar lite skaldjur passar väldigt gott ihop med alger.
Du behöver

2 msk torkade alger, kombu + 1 dl vatten
1 dl torkad mandelriska eller sillkremla + 1/2 l vatten (eller 4 dl färsk svamp)
3 dl vispgrädde
ca 1 krm chiliflingor eller kajennpeppar
1/2 tsk färskpressad citron eller osötad yuzujuice

Portioner
4

Rensa svampen och halvera de största, gärna på längden så att svampformen är kvar. Lägg algerna i blöt i vatten. Lägg svampen i blöt om du använder torkad. Vänta en kvart; häll då av vattnet från både alger och svamp. Sjud under omrörning grädde, svamp och alger på medelvärme i en tjockbottnad kastrull tills det hela blir som en halvtjock stuvning, cirka 5 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av. Smaka upp med kajennpeppar och citrussaft. Smaka eventuellt av med salt. Servera på smörstekt eller rostat smörat bröd. Strö gärna lite torkade alger över.

Fotograf