Grönkål

Grönkålen lär ursprungligen komma från Medelhavsområdet och hör till underarten bladkål. Det är en tvåårig ört som har odlats i Sverige under lång tid, även om odlingarna med tiden blivit färre. Av någon anledning har grönkålen fått ett oförtjänt dåligt rykte. Många upplever att den är träig med kärva blad. Den ges därför endast uppmärksamhet då den dukas upp på julbordet – för att vi ska äta lite grönsaker under denna annars så köttiga måltid. För om det inte är i stuvningen vi hittar den så ligger den bakom skinka, under korven eller bredvid Janssons frestelse, alltid lite i bakgrunden som dekoration.

De stora mörkgröna, krusiga bladen slår många andra grönsaker när det kommer till näringsinnehåll. Att grönkålen är fullproppad med järn och C-vitamin är något jag fått höra sedan barnsben. Grönkålen turades om med spenaten som tillbehör till fisk, eller som huvudråvara i soppor. Nyttigt och näringsrikt skulle det vara! Men då var det just bara det: nyttigt och inte speciellt gott. Som liten upplevde jag att grönkålen var mycket bitter om den inte stuvades med mycket smör och grädde.

Fortfarande är det just som stuvad grönkålen känns igen ute i stugorna. I Halland är långkålen en klassiker på julborden. Där stuvas grönkålen med tillsats av sirap för sötmans skull och skinkspad för sälta, ett måste om du frågar mig. Men det finns många andra sätt att servera den vackra grönsaken på: i soppor, i sallader, rostad i ugnen, i gratänger eller friterad till chips.

Grönkålen tål ända upp till 20 minusgrader, vilket gör att den historiskt sett har varit en fantastisk källa till vitaminer. När frostnätterna smyger sig på och de flesta andra bladgrönsaker ger vika, står grönkålen kvar med sitt pampiga bladverk. Den blir till och med godare, eftersom den bittra smaken försvinner något efter en köldknäpp.

Min uppmaning lyder: Frossa i grönkål nu till jul, som stuvad på julbordet, i sallader och gratänger, men inte som dekoration bakom skinkan! Spara den istället i kylskåp med några droppar vatten så håller den i veckor, och kan plockas fram för chipstillverkning till mellandagarnas alla fester.

Mer grönkål!